Добровољни ватрогасци од сада и у Крепољину

Након усвајања закона, у Крепољину је основано прво Удружење добровољних ватрогасаца. Ово је уједно и први пут да мештани Крепољина имају ватрогасну станицу коју су добили кроз пројекат прекограничне сарадње са Румунијом.

Дванаест младића из Крепољина и околних села прошло је обуку за ватрогасце и основали су прво добровољно ватрогасно друштво у Србији, након недавно усвојеног закона.

"Један ватрогасац као прво треба да има памет, јер ако угрози себе, угрозиће и друге", каже Александар Којадиновић, добровољни ватрогасац.

"Волим да помажем људима у било којој ситуацији", каже Зоран Динић, добровољни ватрогасац.

Добровољно ватрогасно друштво биће од круцијалног значаја, јер су села око Крепољина, удаљена и по 40 километара од једине ватрогасне станице у Жагубици.

Општина Жагубица простире се на 760 квадратних километара, од тога, 45 одсто шума.

Зато је у оквиру пројекта прекограничне сарадње са Румунијом Рекаш-Жагубица, обезбеђена ватрогасна цистерна, теренско возило за гашење, центрифугалне пумпе, опрема и обука за ватрогасце, уређене су просторије и урађена је Студија за деловање локалне заједнице у случају ванредних ситуација.

"Шумски пожар је као дивља звер. Таман мислите да сте је укротили. А онда се промени правац ветра, нагиб и окрене се против вас", наводи Др Михаило Раткнић, експерт на изради студије.

Иако је све обезбеђено, није било лако наћи мотивисане волонтере.

"Закон је предвидео, а ми као општина ћемо се потрудити да ове младе људе стимулишемо још више. Сигуран сам не само на пет година, колико смо дужни по пројекту да одржимо", наводи Предраг Ивковић, заменик председника Општине Жагубица.

Партнери из Рекаша, већ планирају и наставак сарадње са Жагубицом када Европска унија распише конкурс 2020/2021. године.

"Желели бисмо да купимо и џип за хитне интервенције, попут њиховог. То нам недостаје, а јако нам се свидео. И желели бисмо да осавременимо наш ватрогасни дом", каже Розалија Болдизар, менаџер пројекта из Румуније.

Укупна вредност пројекта је милион и 400 хиљада евра, од чега је Жагубици припало 350 хиљада евра, а уложила је још сто педесет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво