Већа помоћ државе воћарима?

Влада Србије ће, према најавама министра пољопривреде, ове године повећати субвенције за осигурање воћарске производње од града у најугроженијим подручјима на 70 процената. Воћари се томе надају, јер имају горка искуства са неефикасним системом противградне заштите, а многи нису осигуравали род јер нису имали поверења у осигуравајуће куће.

Учесталост града последњих година пустоши воћњаке у Западној Србији, на многим парцелама се бележи и стопроцентна штета. Због тога пољопривредници стрепе на почетку сваке сезоне.

„Најаве су да ће се нешто побољшати у том смислу и да ћемо имати мало бољу заштиту, где ће се инсталирати нове противградне станице. Али треба сви да се удруже у томе, једноставно да се направи системско решење, да се нађе решење као што су нашли на западу Французи, Италијани. Они су обезбедили ту противградну заштиту до перфекције”, каже Божо Јоковић, директор ОЗЗ „Агро еко воће” у Ариљу.

Међутим, најсигурнија заштита је осигурање, а уз најаву државне субвенције до 70 процената многи би безбрижније дочекали сезону. Владан Новаковић каже да ће у том случају, уместо најниже, као до сада, изабрати полису за максимално осигурање воћњака. Он каже да то није јефтино, али се ипак исплати.

„Тако смо имали протеклу 2018. годину која је имала незапамћени принос јабуке и ту смо, рецимо лично моје газдинство је осигурало осамдесет тона јабуке. Пошто је био град у јуну месецу, са сумом коју је осигурање исплатило боље смо прошли него да нам је свих осамдесет тона било прва класа”, каже Владан Новаковић, воћар из Латвице.

Они који немају поверења у систем противградне заштите, или у осигуравајуће куће, све чешће се опредељују за противградне мреже, за чију набавку постоје и државне субвенције.

„У зависности од подручја у коме се налази, значи субвенције се крећу од 50 до 65 процената, или чак до 70 у ИПАРД-у за млађе пољопривреднике. Значи ако су неке мање парцеле, може да буде и до 25, 30 хиљада еура, али ако су парцеле од пет, десет или петнаест хектара, то је нека просечна вредност”, каже Милован Јовановић из агроцентра "Стефан" у Ариљи.

Поједине осигуравајуће куће уз обавезну полису, бесплатно осигуравају парцеле које су заштићене протиградном мрежом. И поред многих решења, многи се и даље уздају у срећу надајући се да ће елементарне непогоде заобићи њихове воћњаке, а инвестирање у заштиту одлажу за нека боља времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи