Хумана деца из Кикинде сакупљају чепове

У новој хуманитарној акцији "Чеп за хендикеп" ученици, наставници, родитељи и запослени у ОШ "Свети Сава" у Кикинди прикупили су око триста килограма пластичних чепова.

До пре две године новац од сакупљених чепова ученички парламент је користио за уређење школе, школског дворишта или за неке ђачке акције.

"Међутим, у разговору са децом и преко часова грађанског васпитања, верске наставе, језика на којима може много више да се прича о хуманости и доброти и ове године је ђачки парламент инсистирао да акција поново буде ‘Чеп за хендикеп’", наводи Светлана Мирчић Вукобрат, наставница физичког васпитања.

"Сви су хумани и то ми је баш драго, јер су се сви потрудили да скупимо што више чепова", каже Ања Галић, ученица ОШ "Свети Сава".

"На овај начин показујемо да смо хумани и да помажемо онима којима треба да се помогне", наводи Марко Врањеш, ученик ОШ "Свети Сава" Кикинда.

Чепове за хендикепирану децу већ десет година прикупљају и у кикиндској ОШ "Ђура Јакшић". Месечно око 150 балона чепова.

"Нарочито смо задовољни што се укључује све више деце. Деца су анимирала своје родитеље, анимирали су пријатеље, родбину, родитељи су то проширили по својим фирмама, тако да нам данас долазе и доносе чепове не само ђаци, него и људи који знају да се бавимо овом акцијом већ дуги низ година", објашњава Данијела Драгин, учитељица у ОШ "Ђура Јакшић".

„Кад се сви заједно удружимо, кад одавде само заиста да вам објасним да одавде деца из Кикинде помажу неко дете из Лебана мислим да је то нешто заиста дивно. Или деца доле из Ниша за неко дете из Сомбора. И то је тај циљ ове акције да ми не гледамо коме, како и колико. Сви смо заједно", наводи Бориша Петковић из Хуманитарно-еколошког удружења "Чепом до осмеха".

За протеклих десет година Хуманитарно-еколошко удружење "Чепом до осмеха", уз помоћ око две хиљаде волонтера, обрадовало је децу са посебним потребама електричним колицима, трициклима, лаптоповима за слепе и разним другим помагалима.

број коментара 0 Пошаљи коментар