У Тителу се гради нови резеровар за воду

У Тителу је почела градња резервоара за воду који ће побољшати снабдевање становника овог насеља, али и суседних села Лока и Гардиноваца. Нови резервоар ће обезбедити пет пута већи капацитет воде чиме ће се спречити пад притиска и мањак воде током лета.

Тител се дели на Горњи и Доњи, а улице насеља се протежу кроз равницу и преко косина Тителског брега. Водоводна мрежа прати линије рељефа, па је скоро редовна појава да Горњи Тител лети остаје без воде. Драган Калкан из комуналног предузећа каже да тада морају из цистерни да снабдевају мештане водом.

"Возимо је у део Титела који је без воде. Измештамо ту цистерну дневно четири - пет пута, точимо је", каже Драган Калкан, из Титела.

План је да се цистерне избегну већ овог лета, јер је у току градња резервоара, којим ће се обезбедити већа количина воде.

„То је капацитет повећан са пређашњих 50 на 250 кубика, с тим што овај АБ резервоар има две коморе", објашњава Љубо Панић, директор ЈКП "Комуналац".

Вредност радова на резервоару је 10 милиона динара, финансирају га општина и покрајина, а ово је само део радова на побољшању квалитета воде који је широм Војводине проблем.

"Потом долази нам друга фаза у којој ћемо градити фабрику воде, односно пречистач воде у чијем склопу пројекта је урађена су још два пројекта за копање два нова бунара. Значи прерађивањем воде, односно пречишћавањем добићемо квалитету, остранићемо манган, жељезо И све оне супстанце које кваре воду да не буде физичко-хемијски исправна", наводи Драган Божић, председник општине Тител.

Да би се спречила неконтролисана потрошња воде из мреже за наводњавање њива, општина Тител нуди субвенције за копање бунара за техничку воду, али тренутно је мала заинтересованост пољопривредника за ту инвестицију.

број коментара 0 Пошаљи коментар