Странци у Пироту

Након Берлинског конгреса и стицања независности, Србија је морала да у сваком делу своје земље оформи институције самосталне Државе. Најтеже је било у последњим присаједињеним деловима - Нишком, Топличком и Пиротском округу. Велика кадровска помоћ стигла је из западнословенских земаља.

Део интелектуалне елите из Чешке, Словачке и Пољске обрео се након српске независности у Пироту. У време када су стигли затекли су учмалу касабу која се још увек опорављала од дугогодишњег турског ропства. Са њима стигла је и нова, европска духовност.

Своје здање Пироћанцима је оставио први пиротски апотекар Чех Карло Скацел. Кажу да је био највећи добротвор кога Пирот памти. Сиромашним Пироћанцима у његовој апотеци бесплатно су давани лекови.

Историчар Давор Лазаревић, објавио је књигу под називом "Чеси, Пољаци и Словаци у Пироту 1878-1918". Ова књига је начин да се Пироћанци одуже људима који су много учинили да би од касабе направили грађанску варош.

"Ја сам се усудио да изнесем једну констатацију која је можда блиска истини, да смо тада имали елиту у доласку, а сада имамо елиту у одласку, нажалост. И то је нешто што све нас треба да дотакне и треба да се над тим проблемом дубоко замислимо", каже историчар Давор Лазаревић, аутор књиге.

"Нама на ноге долазе такви образовани људи и уводе нас у Европу, Европу доносе у наш град. Колико смо ми успели да искористимо то њихово знање и на који начин, управо ова књига нам то открива", наводи рецензент књиге, историчар Предраг Видановић.

У Пироту више нема потомака западнословенских интелектуалаца. Остаје једино сећање да су баш они донели први клавир, отворили прву апотеку, били први лекари. За Пироћанце понос и обавеза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара