Странци у Пироту

Након Берлинског конгреса и стицања независности, Србија је морала да у сваком делу своје земље оформи институције самосталне Државе. Најтеже је било у последњим присаједињеним деловима - Нишком, Топличком и Пиротском округу. Велика кадровска помоћ стигла је из западнословенских земаља.

Део интелектуалне елите из Чешке, Словачке и Пољске обрео се након српске независности у Пироту. У време када су стигли затекли су учмалу касабу која се још увек опорављала од дугогодишњег турског ропства. Са њима стигла је и нова, европска духовност.

Своје здање Пироћанцима је оставио први пиротски апотекар Чех Карло Скацел. Кажу да је био највећи добротвор кога Пирот памти. Сиромашним Пироћанцима у његовој апотеци бесплатно су давани лекови.

Историчар Давор Лазаревић, објавио је књигу под називом "Чеси, Пољаци и Словаци у Пироту 1878-1918". Ова књига је начин да се Пироћанци одуже људима који су много учинили да би од касабе направили грађанску варош.

"Ја сам се усудио да изнесем једну констатацију која је можда блиска истини, да смо тада имали елиту у доласку, а сада имамо елиту у одласку, нажалост. И то је нешто што све нас треба да дотакне и треба да се над тим проблемом дубоко замислимо", каже историчар Давор Лазаревић, аутор књиге.

"Нама на ноге долазе такви образовани људи и уводе нас у Европу, Европу доносе у наш град. Колико смо ми успели да искористимо то њихово знање и на који начин, управо ова књига нам то открива", наводи рецензент књиге, историчар Предраг Видановић.

У Пироту више нема потомака западнословенских интелектуалаца. Остаје једино сећање да су баш они донели први клавир, отворили прву апотеку, били први лекари. За Пироћанце понос и обавеза.

број коментара 0 Пошаљи коментар