Лебанe: Посао за социјално угрожене жене

Социјално предузеће „Раданска ружа” у Лебану, преко два пројекта јавних радова вредности 360.000 динара, ангажовало је и жене са инвалидитетом. Обележавајући успешан завршетак посла, припремили су поклоне за педесет беба.

Живот их је натерао да радно место цене више од других. Зато у сваки рецепт од поврћа или воћа додају пуно захвалности и љубави.

 

„Овде сам пронашла себе, волим то што радим увек учимо нешто ново. Није тешко, када нешто волите”, каже Данијела Банковић, радница Социјалног предузећа „Раданска ружа”.

У сезони „Раданска ружа” окупља више од тридесет жена, за поруџбине ангажује десетак. У кухињи се спрема малиђано, српски ајвар на италијански начин. А у просторији Удружења жена шију се пелене. Захваљујући јавним радовима,  четири жене са инвалидитетом овде су до децембра имале сигурност.

„Имам своје парче хлеба”, каже Светлана Тасић. На питање да ли су још негде добили подршку као у удружењу, одговара да нису и да их обично ангажују у „Ружи”.

Крај пројеката обележен је поклонима. Уз пелене, на дар мамама и бебама између 3 и 6 месеци, сокови и зимница који од прошле године носе обележје органске хране.

После три године социјално предузеће из Лебана може да се похвали добрим резултатима. Прошле године само у Аустрију отишло је 17.000 тегли органских производа. Ова акција је позив свим привредницима да их прате и вишу брину о осетљивим групама.

„Општина Лебане има све мање и мање становника. Можда ће овај мали гест помоћи да идуће године, када спроводимо сличну акцију, имамо много више младих мама”, нада се Предраг Стошић, директор Социјалног предузећа „Раданска ружа”.

И локална самоуправа чини све да беба буде више. Бесплатна ужина и превоз за треће дете новина су, као и картица 3 плус.

„Мајке са троје и више деце ће имати прилику да потписивањем картице односно издавањем тих картица остваре бројне попусте како широм земље тако и код нас на локалу”, каже Тамара Стефановић, координатор за популациону политику Општине Лебане.

А уз помоћ државе биће лепши услови и више места у вртићу на који у овом тренутку чека осамдесеторо малишана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво