Антикорупцијски час у Краљеву

У Краљеву је одржан први антикорупцијски час за ученике завршних разреда средњих школа. Час је део пројекта Европске уније у Србији, а реализује се у сарадњи са министарствима правде и просвете, Републичким јавним тужилаштвом и Агенцијом за борбу против корупције.

Више од двеста ученика средњих школа присуствовало је првом јавном часу у Србији о корупцији, превенцији и сузбијању овог друштвеног зла. Циљ је да се ученици у директном контакту са припадницима Полиције, Тужилаштва и судства упознају са механизмима борбе против корупције.

„Мислим да је ово прави начин, Европска унија у ово улаже значајна средства”, рекао је Александар Пајић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. „Ми смо заиста задовољни што можемо и на овакав начин својим ученицима да приуштимо нека нова знања о врстама и превенцији корупције.” 

Од ступања на снагу Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, у Србији је изречено више од 430 пресуда, наводи Радомир Илић, државни секретар Министарства правде:

„Можемо да будемо задовољни резултатима примене јер смо почели пресуде, и то правоснажне пресуде за борбу против корупције, да бројимо у стотинама. То у Србији до сада није било.”

Сусрет са тужиоцима, инспекторима и судијама који се свакодневно боре против корупције ученицима је био веома важан јер су многи по први пут разговарали са неким о овој теми: 

„Ако одслушамо ово на прави начин, схватићемо одређене ствари и моћи ћемо да препознамо шта се дешава око нас и да препозанмо корупцију.”

Они сматрају да оваквих трибина треба да буде више, и да је добро што се окупило више школа на једном месту.

Пројекат „Прекинимо ланац, рецимо не корупцији” финансира Европска унија и део је велике кампање која је почела у Краљеву.

„Данас је са нама девет школа, заједно са домаћином, а надамо се да ће овакав или чак и бољи одзив бити и у Новом Саду, Београду и Нишу”, истиче Роман Прах, вођа пројекта „Превенција и борба против корупције”.

Поред антикорупцијских часова за ученике средњих школа, биће одржане и дебате са студентима четири Универзитета у Србији, као и бројне конференције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво