Почела реконструкција пруге Крагујевац - Лапово

У Крагујевцу је почела реконструкција железничке пруге Крагујевац-Лапово. Реконструкцију пруге са више од милијарду динара финансира предузеће Инфраструктура Железница Србије.

Пруга Крагујевац - Лапово у дужини од 31 километра, реконструише се после готово пола века. Инфраструктура Железница Србије улаже више од милијарду динара, а завршетак радова очекује се у новембру.

У чему је значај те инвестиције, говори Ненад Станисављевић, из "Инфраструктура Железница Србије":

"Током реконструкције која ће трајати до новембра ове године, предвиђено је да у потпуности буду замењене шине, прагови, туцаник, колосечни материјал, колосечни прибор и да практично на овај релацији добијермо једну потпуно нову пругу која ће омогућити да возови саобраћају пројектованом брзином измедју 70 и сто километара на сат, што ће са једне стране допринети оживљавању путничког железничког саобраћаја у овом региону, а у теретном, зелелезничком саобраћају омогући да велики број ривредних колектива, да знатно брже, јаче, боље, квалитетније и ефикасније превозе своју робу."

Прво се реконструише правац до Лапова. Након његовог завршетка, следи деоница до Краљева. Кад цела  пруга буде завршена, то ће умногоме утицати, како на безбедност саобраћаја, тако и на брзину кретања возова.

О томе Ненад Станисављевић каже:

"На тај начин заокужићемо читаву регионалну пругу од лапова до Краљева у дужини од 84 километара. Инфраструктура Железнице Србије,са друге стране, обнавља и регионналне пруге, како би се, на тај начин свим регионима у Србији, практично омогућио бржи и квалитетнији превоз до самих магистралних правацаи на тај начин, добила једна нова и лепша слика железнице и железничке инфраструктуре, зашто смо сигурни, да ће у интересу свих грађана и привреде, сви моћи да се увере у наредне две до три године."

Иначе, пруга од Лапова до Крагујевца изграђена је 1887, а потез од од Крагујевца до Краљева 1929. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво