Михизов „Командант Сајлер” у зрењанинском театру

После пола века, на сцени зрењаниске драме поново је „Командант Сајлер” Борислава Михаиловића Михиза. Управо у том граду, тада окупираном Великом Бечкереку, одиграва се драма у чијем је средишту прича о идеолошком фанатизму и његовим трагичним последицама.

Идеологију, фанатизам, заблуде о раси и митоманију критички демаскира представа „Командант Сајлер” на драмској сцени Народног позоришта „Тоша Јовановић”. 

Драма Борислава Михајловића Михиза прати лик нацисте Вилхелма Сајлера коме у једном тренутку истина руши читав свет сачињен од идеолошких лажи и на крају доживљава трагичну судбину. Глумачки захтевна представа на чијој се поставци радило два месеца.

„Огромни монолози, доста текста о доста се говори, али свака реплика је испуњена до најситнијих детаља, ту има свега и свачега ту можете наћи. Морали смо то да скратимо да би смо могли уопште да дишемо на сцени, али свакако велики изазов”, каже глумац Милан Колак.

„То је класичан комад”, каже његов колега Љубиша Миличић. „Без претераних експериментисања, и тако даље. И супер је, чини ми се да смо успели један тако класичан драмски комад да прикажемо интересантно."

Пишући о фанатизму, Михиз каже да фанатик није човек који је на једно око зажмурио да другим оштрије и боље види, јер друго око он једноставно нема. Драма говори о томе шта бива са фанатиком када му се отвори друго око.

„Највећи изазов што се тиче Михиза је управо подела, јер он је написао један комад који је врло глумачки изазован, захтеван, тако да нисам добио поделу глумачку какву сам желео и какву сам донео на први састанак, било би немогуће направити ову представу”, каже Никола Кончаревић, редитељ и драматург представе.

Иван Француски, директор зрењанинског театра, каже да је текст сјајан:

„Подела исто тако сјајна, мислим да је и добро режирана и верујем да ће публика уживати, а ми ћемо сигурно са њом конкурисати на неким фестивалима ја верујем да ће имати прођу.”

У представи се све догађа у градићу у Банату на лењој, ниској реци - како кажу протагонисти управо у Зрењанину. Представа „Командант Сајлер” трећа је премијера у овој уметничкој сезони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво