Кнић: Добра зарада од производње корнишона

Више од половине обрадивог земљишта у општини Кнић користи се за узгајање поврћа. Све је више пољопривредника заинтересованих за кооперативну производњу корнишона. Уз добро организовану производњу могу да зараде од две до ти хиљаде евра.

Породица Филиповић из Гривца код Кнића 16 година производи расад паприка, парадајза, краставаца и другог поврћа у шест великих пластеника. Посла, кажу, има током целе године.

"Половином јануара почиње сетва после тога креће пикирање, једно за другим И тако све до краја марта", каже Милован Филиповић, из Гривца.

Мира Филиповић каже да највише посла има када је продаја: "Мора да се залива, мора да се пакује у комби, да се тера, продаје, по једно дете иде са њима на пијацу".

Од прошле године 60 повртара из општине Кнић производе корнишоне у сарадњи са београдском фирмом Глобал систем кооператива и, због добрих резултата, желе да наставе сарадњу. Ове године уговоре о производњи паприка и конишона потписало је 150 пољопривредника, међу којима је и Сузана Ђурић из книћанског села Брњице.

"Прошле године сам узела 10 ари корнишона и ове године сам поново узела 10 ари и толико паприка. Имала сам лепу зараду", каже Сузана.

Фирма пољопривредницима даје расад, хемијска средства, фолије, ради хемијску анализу земљишта, осигурава усеве, ангажује пољопривредног стручњака и обезбеђује пласман комплетног рода. А пољопривредници им улагања враћају у производима.

"Сваки дан путем СМС-а добију шта тај дан треба да раде на гајењу усева, да ли је корнишон или паприка, тако да је њихово само да раде", наводи Немања Јоксић, директор „Голобал систем кооперативе".

"С обзиром на време пристизања култура да имају две до три културе, да би самим тим повећали приход, а то је веома значајно да бисмо породице упослили на њиховим газдинствима и њиховим имањима", објашњава Мирослав Николић, председник Општине Кнић.

Садња корнишона почеће 20. маја, а берба траје од 20. јуна до 10. септембра. Организована су два продајна места, као и за паприке, а за следећу годину "Глобал систем" планира и производњу јагода.

број коментара 0 Пошаљи коментар