Рани мраз обрао јужнобанатске воћњаке

Воћари јужнобанатског краја надали су се да ће прошлогодишње губитке због ниске откупне цене и високих стандарда за руско тржиште, некако успети да надокнаде ове године. Међутим, већ на почетку производне сезоне, кад је резидба већ завршена, рани пролећни мраз распршио је ту наду. У поједним воћњацима рода неће ни бити.

Температура, које се у четвртак ујутру спустила на -6°C, у поједним деловима и до -8°C, опустошила је тек процвале јужнобанатске јабуке. Погођени су воћњаци у околини Вршца, Алибунара и Беле Цркве, која је са 500 хектара засада јабука у роду, највећи произвођач овог воћа у Јужном Банату.

Уништен је скоро сав род црвених сорти, које раније цветају, а највише је страдала сорта ајдаред, која је у овом крају и најчешћа.

"У Белој Цркви је ајдаред имао штету и до 80 одсто", каже Дејан Пантелић, стручњак за заштиту биља. "Овде, у околини Банатског Карловца, штета је по мојој процени 50-60 одсто, наравно, опет у зависности од подлоге, али ту, ближе насељу, где има доста воћњака, имамо штету и 100 одсто."

Станислав Ивков, воћар из Избишта, каже да је због прошлогодишње цене и стандарда за извоз у Русију, који мали воћари не могу да испуне, сада у минусу 2,5 милиона динара, а 70 тона јабука још "лежи" у магацину. Овогодишњи род, којим је планирао да покрије прошлогодишња дуговања, сада је "обрао" мраз:

"Да вам кажем да је у овај воћњак већ уложено - резидба, прехрана и два прскања. То је неких милион динара, и још два прскања, ако нема ништа, ми одустајемо."

Има и оних који су, због свих проблема који у последње две године прате узгајиваче јабука, већ одустали. Породица Живковић пре неколико година уложила је 30.000 евра, како би на четири ланца подигла млади воћњак са јабукама.

Пре неколико дана повадили су последња стабла и земљу преорали, каже Ружица Живковић:

"Морали смо да вадимо због ниске цене, хемија је јако скупа, јабуке су јефтине, откупа нема и решили смо да почнемо да вадимо. Нисмо на нули него у минусу."

Иако је извесно да, због мраза, рода у многим воћњацима неће бити, воћари морају да наставе са применом скупих агротехничких мера, како би стабла припремили за наредну годину, јер у супротном ни следеће године немају чему да се надају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво