Панчево: Милена Дравић или кључ снова

Филмски центар Србије је, на иницијативу Аните Панић, објавио монографију о Милени Дравић, чија је мултимедијална промоција одржана у Градској библиотеци у Панчеву.

Монографију „Милена Дравић или кључ снова” чини седам поглавља у којима ауторка Анита Панић аналитично и са много архивске грађе расветљава њену богату филмску и веома успешну телевизијску и позоришну каријеру.

О Милени су бираним речима говориле њене колеге и редитељи из свих република бивше Југославије, јер су је као великог професионалца без иједне мрље у каријери сви веома поштовали.

„Тај грађански слој којем су припадали Милена и Драган, како је она волела да каже, она је била девојчица са Дорћола, а он мангуп са Црвеног крста, а оно што их је издвајало од других је урођена скромност”, објашњава ауторка монографије Анита Панић. „Били су велики уметници, али нису их занимале материјалне вредности, већ су имали друге параметре у животу и најважније им је било пријатељство са колегама.”

У књизи се хронолошки прати Миленин успон од прве улоге у филму „Врата остају отворена” и фокусира се на прву етапу њене каријере, током шездесетих и седамдесетих година прошлог века, када је одиграла и највећи број антологијских улога.

„Покреће неке рефлексе и сећања на нешто што се можда више никада у таквом виду неће и не може вратити, јер ни ми нисмо исти, многи од тих људи нису живи, а свет је апсолутно изменио своју физиономију”, рекао је Дејан Боснић, директор Градске библиотеке у Панчеву.

Ова монографија стигла је и до читалаца у Холивуду, а биће представљена и на филмском фестивалу у Кану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво