Бокс се враћа у Прокупље

Пре пола века Прокупље је било град бокса и шампиона који су освајали олимпијска и светска признања. Наредног месеца овај град ће поново бити центар боксерских дешавања као домаћин државног Првенства у боксу за сениоре. Истраживали смо има ли наде за прокупачки бокс и да ли ће младе снаге које се полако враћају овом спорту успети да досегну успех старих шампиона.

Некадашњи боксерски шампион и тренер Топличанина Мирко Чађановић радо се сећа дана када је учио најбоље - Ристића, Шаћиревића, браћу Алишановић, који су славу града и државе пронели до светских метропола.

Чађановић се нада да ће Прокупље постати град бокса:

"У овом тренутну Боксерски клуб Топличанин има једино име али бокс није пропао у Топлици. Бокс има шансе, има младих, има тог потенцијала, треба то само саставити, скупити и организовати."

Интересовања за бокс у Прокупљу још има. У скромним условима сада заједно тренира тридесетак девојчица и дечака.

"Заволела сам овај спорт", каже Тијана Јовановић. "То је нешто што ми даје снагу и много сам мотивисана и мотивише и овако."

"Прво што ме мотивише то је здрав живот, спартански начин живота", наглашава Матеја Јовић, омладински првак Србије у боксу. "Тако сви ми живимо овде, пазимо на исхрану, пазимо колико спавамо, где излазимо и како се понашамо. То је најбитније за једног спортисту."

Са њима волонтерски ради прослављени боксер Драгољуб Николић који, уз заједнички напор свих заљубљеника, с нестрпљењем очекује поновно формирање Топличанина. До тада, нове наде стрпљиво учи племенитој вештини:

"Осим што их усмеравамо да буду добри спортисти, ми их усмеравамо и да буду добри људи. Сутра кад изађу одавде да буду грађани поносни овог града. И у Боксерском савезу Србије желе да помогну развоју бокса у граду на Топлици. Тако је одлучено да се управо у Прокупљу наредног месеца одржи државно првенство."

"Сам град Прокупље и даље негује и воли боксерски спорт и то ће мо сигуран сам доказати са пуним трибинама са првенства државе", каже Ненад Боровчанин, председник Боксерског савеза Србије, али исто тако верујем да ће врло брзо боксерска сала бити пуна деце.

Неоптерећени проблемима који муче старије, неки нови клинци спарингују и можда већ сада исписују нове странице прокупачког бокса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво