Бокс се враћа у Прокупље

Пре пола века Прокупље је било град бокса и шампиона који су освајали олимпијска и светска признања. Наредног месеца овај град ће поново бити центар боксерских дешавања као домаћин државног Првенства у боксу за сениоре. Истраживали смо има ли наде за прокупачки бокс и да ли ће младе снаге које се полако враћају овом спорту успети да досегну успех старих шампиона.

Некадашњи боксерски шампион и тренер Топличанина Мирко Чађановић радо се сећа дана када је учио најбоље - Ристића, Шаћиревића, браћу Алишановић, који су славу града и државе пронели до светских метропола.

Чађановић се нада да ће Прокупље постати град бокса:

"У овом тренутну Боксерски клуб Топличанин има једино име али бокс није пропао у Топлици. Бокс има шансе, има младих, има тог потенцијала, треба то само саставити, скупити и организовати."

Интересовања за бокс у Прокупљу још има. У скромним условима сада заједно тренира тридесетак девојчица и дечака.

"Заволела сам овај спорт", каже Тијана Јовановић. "То је нешто што ми даје снагу и много сам мотивисана и мотивише и овако."

"Прво што ме мотивише то је здрав живот, спартански начин живота", наглашава Матеја Јовић, омладински првак Србије у боксу. "Тако сви ми живимо овде, пазимо на исхрану, пазимо колико спавамо, где излазимо и како се понашамо. То је најбитније за једног спортисту."

Са њима волонтерски ради прослављени боксер Драгољуб Николић који, уз заједнички напор свих заљубљеника, с нестрпљењем очекује поновно формирање Топличанина. До тада, нове наде стрпљиво учи племенитој вештини:

"Осим што их усмеравамо да буду добри спортисти, ми их усмеравамо и да буду добри људи. Сутра кад изађу одавде да буду грађани поносни овог града. И у Боксерском савезу Србије желе да помогну развоју бокса у граду на Топлици. Тако је одлучено да се управо у Прокупљу наредног месеца одржи државно првенство."

"Сам град Прокупље и даље негује и воли боксерски спорт и то ће мо сигуран сам доказати са пуним трибинама са првенства државе", каже Ненад Боровчанин, председник Боксерског савеза Србије, али исто тако верујем да ће врло брзо боксерска сала бити пуна деце.

Неоптерећени проблемима који муче старије, неки нови клинци спарингују и можда већ сада исписују нове странице прокупачког бокса.

број коментара 0 Пошаљи коментар