Панчево: Нови кабинет у Електротехничкој школи

Електротехничкој школи у Панчеву компанија НИС је, преко програма "Енергија знања", поклонила кабинет за аутоматику. Нова опрема, вредна око милион динара, ђацима ће бити драгоцена у практичној настави и због бољег увида у стварне процесе у индустрији.

Ученици Електротехничке школе у Панчеву, са смерова процесно управљање и енергетика, користиће нову опрему за кабинет за аутоматику, тачније 12 рачунара, пројектор и дидактичко средство које симулира рад у фабрикама као што је Рафинерија.

"Осим базичних ствари, које су битне и за предмете као што су физика и хемија, за мерење протока притиска и слично, апарат омогућава и контролу, програмирање самог уређаја да ради одређену ствар", каже Никола Ћурчин, директор Електротехничке школе.

Компанија НИС већ 7 година сарађује са образовним установама у Србији и мења наставне смерове према потребама у индустрији, а у Панчеву су помогли опремање кабинета и у Техничкој и Машинској школи.

"Ми смо препознали да нам треба кадар који ће већ у средњој школи бити обучен за рад у процесној индустрији, типа као што је у Рафинерији, и зато смо почели сарадњу са школама", наводи Владимир Гагић из НИС-а.

Могуће запослење у Рафинерији или некој другој фабрици, заинтересовале је ђаке за смерове који су повезани с индустријом.

"Да би добили квалитетне ђаке, који сутра хоће да раде у компанијама као што је НИС, они морају да буду мотивисани, да осете да кроз образовање могу добити управо оно што им треба, да сутра могу да раде, и то на местима где су одличне плате и где су услови рада квалитетни", објашњава директор Електротехничке школе.

Кроз пројекте као што је овај, средњошколци добијају савремена знања, већу мотивацију за учење и више праксе, а у школе се постепено уводи дуално образовање.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар