Како је прoшао први дан пробног пописа у Чачку и околини

Пробни попис становништва почео је јуче у 51 граду и општини. У Чачку и Горњој Трепчи биће пописано око 600 домаћинстава. На том подручју су два пописивача, а ево како је протекао први дан.

При доласку у домаћинство пописивачи обавезно морају да имају истакнуту картицу са личним подацима и да могу да обављају попис само уз пристанак грађана. Мара Савић из Горње Трепче пристала је да учествује у пробном попису. Након питања пописивач уноси одговоре у упитнике који су у електронској форми. Мара је учествовала и у попису 2011.године.

Александар Белић први пут ради као пописивач. На терену се каже, добро сналази.

"Што се тиче становништва они су то јако добро прихватили, ја ту никаквих проблема немам, људи су јако срдачни овде, културни су. До сада нисам имао никаквих проблема на терену", каже пописивач Александар Белић.

Циљ пробног пописа је да се тестирају нове методе, кажу у Реубличком Заводу за статистику из Краљева, како би се извршиле припреме за свеобухватни попис планиран за април 2021. године. Подаци добијену у пробном попису неће се објављивати већ ће бити коришћени за статистичку обраду.

"Сада у електронским обрасцима у апликацијама са којима раде пописивачи су уграђене и логичке контроле, све ће бити на далеко вишем нивоу, тако очекујемо", објашњава Јасмина Савић, начелница Републичког завода за статистику у Краљеву. "Ми у овом пробном попису сада тестирамо и верујем да ћемо са најбољим решењима ући у акцију пописа 2021. године."

Током прошлог пописа становништва 2011. године, употребљено је око 500 тона папира, а обрада података трајала је осам месеци. Из Завода за статистику се надају да ће употребом интернета и електронских образаца смањити трошкове у наредном попису као и да ће обрада података краће трајати. Како то у пракси већ сада изгледа показаће резултати пробног пописа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво