Краљевчани ће пити воду са Лопатнице

У Краљеву се, после две и по деценије, настављају радови на водосистему Лопатница, у који ће бити уложено око 17,5 милиона евра. Уз средства краљевачког Водовода, новац је обезбеђен и из државне и локалне касе.

Са улива Пропљеничке реке у Лопатницу, "узеће" се око 200 литара воде у секунди. Цевоводом дужине двадесетак километара, вода ће стизати надомак Краљева у овај реазервоар од пет хиљада метара кубних. Он је саграђен пре деценију и по, али још није стављен у функцију.

"Овај цеводвод је већ спојен са цевоводом односно са нашом градском мрежом, а овај простор овде који се налази поред овог резорвоара је такодје предвиђен за још један резервоар такође капацитета 5 хиљада литара у секунди", каже Срећко Несторовић из ЈП Водовод у Краљеву.

Водосистем Лопатница,у градском Водоводу кажу не само да ће на дужи рок решити питање снабдевања Краљева водом, већ и околних села дуж цевовода и бројних поморавских насеља

"Ту је отприлике 70.000 људи који би у овом тренутку добили здраву, квалитетну пијаћу воду, а целокупна живаљ, односно целокупно становништво општине Краљево добило би сигурност у водоснабдевању", наводи Миленко Стефановић, директор ЈП Водовод, Краљево.

Из постојећег изворишта на обали Ибра последњих година се црпи просечно годишње око 270 литара воде у секунди, али у време врућина и суше скоро двоструко више. И, то је ,кажу, максимум.

"А оно што је нама као мач који виси стално, што се тиче те опсаности од прекида водоснабдевања, је инциндент који се показао као могућност и који још увек као претња постоји, а то је око 800 тона веома отровне материје које се налазе у ТЕ "Обилић" и која сваког тренутка може бити пуштена у Ибар", упозорава Стефановић.

Пројект за снабдевање Краљева пијаћом водом са река Лопатнице је прва фаза решења водоснабдевања више градова у региону. Реализује се у партнерској сарадњи са републичком дирекцијом за воде. Вредан је око 17,5 милиона евра ,а требало би да се оконча за четири године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво