Пластеници на поклон женама у бабушничким селима

Удружење грађана „Лужничке рукотворине" из Бабушнице, бори се за бољи положај жена у друштву. У овом удружењу сматрају да су најугроженије жене на селу и жене инвалиди. Због тога су у сарадњи са донаторима, обезбедили пластенике и опрему за 15 дама.

Пре четири године Миљана Ранчић се из Новог Сада, где је завршила економски факултет, вратила у родну Љуберађу код Бабушнице. Овде је почела да се бави органском производњом, а од удружења "Лужничке рукотворине" добила је два пластеника и опрему.

"Много значи и мени и осталим женама које су укључене у те пројекте. Значи у смислу финансијске, али и моралне подршке, да неко мисли о томе, да неког то занима и да неко брине о томе. Планови су да се ширимо, да укључимо што више људи у органску производњу, а онда ћемо имати и значајне количине производа за тржиште", каже Миљана Ранчић из села Љуберађа.

Два пластеника добила је и Јасмина Петровић из бабушничког села Ресник. Њеној породици је то пуно значило, јер су она и супруг пре 10 година остали без посла.

"Планови за ову годину су да произведемо паприку за ајвар, коју ћемо прерађивати у нашој задрузи, коју смо ми жене основале, тако да ћемо продавати готов производ. Биће то органски ајвар", наводи Јасмина Петровић из села Ресник.

Жене на селу у бабушничком крају су често у јако тешком положају. Већина нема стална примања иако раде од јутра до мрака.

"Преко 80 жена обичиле смо за органску производњу, а 15 од њих ушле су у органску производњу и добиле пластенике са системом за наводњавање са култиваторима и семенима. Ево већ трећу годину успешно се бавимо органском производњом", каже Каролина Стаменковић, из УГ „Лужничке рукотворине".

Локална самоуправа Бабушнице помоћи ће финансирањем сертификације за органску производњу, а у удружењу „Лужничке рукотворине" кажу да ће за још 5 самохраних мајки ускоро обезбедити пластенике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво