Топола: Увоз воћа угрозио домаћу производњу

Прошла година за воћаре у Тополи била је најлошија у последњих неколико деценија. Олујно невреме уништило је готово целукупан род воћа, а оно што је остало, немају коме да продају. Јабуке су у целој Европи родиле више него што је очекивано.

Повећана је понуда, а воћари из Тополе упозоравају да су због великог увоза, приморани да своје воће продају у бесцење. Забринуто улазе у наредну сезону, јер ће им, кажу, требати неколико добрих година да би покрили губитке.

Јабуке у тополском крају преживеле су град, али не и тржиште. Ниска цена на почетку откупа приморала је многе воћаре и да одустану од бербе.

"По некој пристојној цени од 21,22 динара само смо успели да продамо вагон, око 10 тона. То је негде око 200.00 до 210.000 динара, а само вештачко ђубриво које смо бацили плаћено је 350.000 динара", објашњава Никола Вујић из Винче код Тополе.

"Цена падалице је била три динара, радник је био 2.000 динара, он није могао да укупи себи за надницу да дође", каже Ратко Ђорђевић из Винче.

Прва и друга класа лане је продавана по педесет динара. Чекајуји бољу цену, многи су целокупан род сместили у хладњаче. Сада све продају као индустријску јабуку по 4четири динара за килограм. Петнаест килограма јабука јефтиније је од амбалаже.

"Највећи проблем је увоз иностране јабуке. Нашу јабуку не желе да узму, а оно сто узму, гледају баш сваку ситницу", каже Лазар Ђорђевић из Винче.

Извозне процедуре су пооштрене, траже се плодови доброг квалитета, али и изгледа. Због града, само пет одсто прослогодишњег рода могло је да задовољи те услове.

"Постоји решење: противградне мреже. Ми тренутно немамо средстава, задужили смо се и претходне године, сви смо ми овде у кредитима", каже Ђорђе Стевановић из Винче.

Зато је општина са Министарством пољопривреде, банкама и осигуравајућим кућама покренула пројекат за набавку противградних мрежа.

"Дајемо на десет година пољопривредницима кредите, са субвенционисаном каматом. Фиксна стопа је 3,7 одсто на годишњем нивоу, а држава враћа 50 одсто субвенција", објашњава Драган Јовановић, председник СО Топола.

У односу на величину, Топола је навеће воћарско подручке у Србији. Од око пет хиљада, противградном мрежом покривено је 250 хектара. И док прерачунавају штету, воћари увелико спремају засаде за нову сезону и очекују већу бригу државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара