Рибњаци у чачанском крају

У Горњој Атеници код Чачка некада је било двадесетак воденица. Сада на тим имањима користе природне потенцијале и идеалне услове за узгој рибе, па је испод Атеничког врела последњих деценија све више рибњака. За муштерије не брину јер Чачани долазе по свежу пастрмку, али ипак зависе од капацитета реке и временских услова.

О узгоју рибе Стојан Јозовић није пуно знао када је недалеко од Атеничког врела почео да гради кућу за одмор. Због чисте реке и одличних услова за рибарство почео је да гради базене, али се, каже, тиме још увек бави из хобија.

 

''Може то да буде добар посао, мада ми не можемо да будемо конкурентни с рибом, јер рецимо из Босне долази доста јефтинија риба. Они имају премију две марке по килу предате рибе. У самом старту су јефтинији сто и нешто динара'', каже Стојан Јозовић из Атенице.

Његове комшије дуже су у том послу. Имају више искуства и веће рибњаке. У најбољим условима у једном рибњаку у Атеници кажу може да се произведе до 5 тона рибе.

''Зависи све од количине воде, од године, каква година. К'о и све, к'о и сваки што кажу сељачки посао како захтева, како нанесе година, да ли је кишна, да ли је сушна, да ли све утиче на пастрмку, ако нема воде онда тако може да се се преживи, а да је неки велики бизнис, није'', наводи Лука Станишић.

Они најупорнији желе да оду и корак даље, да због пастрмке до Атеничког врела гости стално долазе.

Милан Ковачевић из Атенице каже да муштерије долазе саме, по препоруци: "Схватају да је одлична риба и планирамо и ресторан да отворимо, да би направили причу слично Злакуси. Зашто би људи из Чачка ишли у остале делове Србије кад имамо овакво поднебље, имамо одличне услове и природу и реку, да долазе код нас.''

У Атеници кажу посла има за све. Често се подржавају и не сматрају да су једни другима конкуренција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво