Век образовања учитеља у Ужицу

У Ужицу је обележен вредан јубилеј - сто година школовања учитеља и Дан Педагошког факултета. То је била и прилика за подсећање на значај учитељског позива и промене у школовању учитеља какве је свако доба тражило.

И када су у скамијама десетине ђака и када је у ђачкој клупи само један, школска табла, рачунаљка или компјутер за учитеља је изазов исти, да савладају прва слова и бројке, али и помогне деци да уче не само за школу већ за живот. Зато се у свим генерацијама учитељи памте.

 

„Бити учитељ је велика привилегија, значи васпитавати, образовати младе генерације и то баш у време када се ударају темељи личности", сматра проф др Новак Лакета, први декан Учитељског факултета.

„Учила сам у једној сеоској школи. Мој учитељ је био најбољи на Учитељском факултету. Морам рећи да је био прилично строг али свог учитеља не заборављамо док смо живи", каже Весна Караклајић, студент Педагошког факултета.

Иако су Ужичани деценијама раније покушавали да оснују учитељску школу то им је успело тек после Великог рата из кога се није вратило 35 од 95 учитеља. Од педагошког одељена, преко Учитељске школе до Академије и факултета, од трогодишњег до мастер образовања за учитеље, васпитаче, наставнике, мењало се много тога што траје у сећањима.

„Ја сам почео радни век у просвети у ОШ „Вук Караџић" у Доброселици 1964. године и тад је у тој школи било 300 ђака. На жалост, та школа је данас затворена. То је било време благостања када су се школе поштовале и када се наставник поштовао",присећа се Светислав Тијанић, некадашњи просветни радник.

Факултетско образовање за последњих четврт века стекло је више од 3.800 учитеља и васпитача.

„Образовање учитеља састоји се у томе да се очувају добре традиционалне вредности учитељског позива које су битне за човека и неке вредности које доноси ново доба дигитализације, брзих промена", сматра проф др Снежана Маринковић, декан Педагошког факултета.

Учитељски јубилеј окупио је и некадашње и садашње ђаке, била је то прилика за подсећање на школовање и мисију коју ова установа има.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво