Козји сир у храстовој кори

Седамдесетпетогодишњи пензионер Момчило Будимировић из Глушаца код Богатића, већ двадесет година гаји козе. Од млека прави седам врста сирева, а најпознатији је у храстовој кори, који је на сајмовима у земљи вишеструко награђиван.

За килограм јединственог козјег сира у храстовој кори са плеснима и лековитом биљком чубар потребно је око осаманест литара млека. После вађења из калупа, у комори зри око три месеца.

„То су природни производи, храстова кора, природни производ, чубар, као биљка лековита зачинска која им даје укус, и сам начин и поступак добијања сира, даје гаранцију да ћемо добити такав производ који се оцењује као врлодобар. Оно што хоћу да нагласим, тај сир је апослутно здрав без икаквих адитива”, тврди Момчило Будимировић из Глушаца. 

На сеоском имању у Глушцима, Момчило уз помоћ сина гаји педесет француских алпских коза. У пуној мужи, дневно произведу и до 15 килограма јединствених сирева.

„Устајем у четири, пола пет. У шест сати смо већ на фарми. Врло брзо завршавамо послове на фарми, и крећемо у млекару, тако да то све у току дана, лагано и елегантно, без много напора, урадимо. Млека прерадимо измедју 120-170 литара. Немамо довољно на својој фарми, па купујемо са стране од наших пријатеља”, објашњава Момчило Будимировић из Глушаца.

За пласман Мачвани не брину, и већину сирева продају сталним купцима. Са начином узгоја коза и специфичном производњом уз различите додатке, упознао се и амбасадор Немачке, Томас Шиб.

„Одушевљен сам идејом да се већ тако дуго производи овај сир који нађе своје купце пре свега у добрим ресторанима у Београду. Има ту много креативности и много труда и рада, што ме заиста импресионира”, каже Томас Шиб, амбасадор Немачке у Србији.

Производњу сирева, Будимировићи су усавршавали неколико година. Жеља им је да уз помоћ европских фондова, прошире стадо и саграде нови објекат за прераду млека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи