Панчево памти НАТО бомбардовање

Панчево памти НАТО бомбардовање

У Историјском архиву у Панчеву отворена је изложба фотографија Зорана Јовановића и Живојина Милановића, које су настале током 78 дана бомбардовања. Приказан је и филм о уништавању Рафинерије и петрохемијског комплекса у тог граду

Пре 20 године прве гранате НАТО авијације погодиле су фабрику Утва авиони у Панчеву и војну базу у Качареву.Овај град је у наредних 78 дана гађан 24 пута,а на мети су најчешће били Рафинерија,Петрохемија и Азотара.Захваљујући овим фотографијама заувек ће се памтити на који начин је уништавана хемијска индустрија од које грађани могу имати више деценијске последице:

Живојин Милановић, бивши фото-репортер у Рафинерији, каже: "Ми смо сваки пут чекали да прође бомбардовање и онда смо ишли да снимимо и направимо анализу шта се догодило.Најтеже је било кад су погодили Енергану у којој су изгубљена три млада живота на радном месту." Зоран Јовановић-Мачак-фото-репорет Вечерњих новости, каже: "Било је тешко радити што због ратног окружења,што због људи који нису никоме веровали и ко год је имао фото апарат сматрао се шпијуном.Хапсили су ме и у Рафинерији и то више пута."


Градоначелник Панчева у време бомбардовања Срђан Миковић каже : "Првог дана бомбардовања на железничкој станици непосредно уз град стајала је железничка композиција у којој је било 1,600 тона хлора и пропилена.Да је то погођено, а гелери су летели преко цистерни Панчево би био мртво за 5 минута."


Млади Панчевци који су рођени те ратне године на фотографијама виде у каквом окружењу су се родили,а неки имају и трајне последице. Један од њих каже да и данас, када чује звук авиона, осети језу и узбуђење.

Аутори ове изложбе имају жељу да до лета своје фотографије представе и у галеријама свих земаља које су нас бомбардовале , како би читав свет видео каква нам је неправда начињена пре две деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво