Лозничка пијаца у време поста

Једнако шарена, једнако пролећна, исто здрава. Ипак, другачија. Каква је понуда на пијацама у време поста, а каква тражња и потрошња.

Разне врсте чорби, уз рибу, у време поста обично су, кажу, главно јело на трпези. Лука, кромпира, али и свих осталих врста поврћа, као и салата на лозничкој пијаци не недостаје ни овог марта. Понуда је шаренолика, а између осталог, може се наћи и оно поврће којем, у народу речено, још увек време није.

"Највише иду салате, млади лук, зелена салата, паприка, то што може да се једе свеже", каже продавац Јово Голијан. На питање има ли купаца и какве су цене, одговара: "Па цене су отприлике на нивоу прошлих година, купаца има, једино је ове године доста скупљи стари лук и кромпир то је због климе прошле године, остало је све на нивоу прошлих година можда неких десетак процената да је скупље".

У рано јутро викендом на пијаци је мање купаца него иначе, али продаја, кажу, иде добро и упркос већим ценама у односу на супермаркете.

Неки од анкетираних грађана кажу:

"Постила сам до данас, не више. За ручак сам спремала шампињоне, пасуљ и тако свашта."

Купују, кажу, и јабуке, поврће, зелениш, често броколи, спанаћ, лук, ротквице.

На питање да ли чешће долазе на пијацу или иде у супермаркет, суграђанка одговара: "Једном седмично сигурно долазим на пијацу, али и идем у супермаркет".

Ни рибарнице на пијаци не ускудевају у понуди, али и потражњи. Килограм шарана кошта 440 динара, а пастрмке 560. Цена залеђене рибе није се мењала дуже време.

"Цене се значи нису мењале, цене су остале од Никољдана исте. Продаја иде солидно, солидно, не можемо се пожалити", каже продавац Милорад Ђурић.

"Шта сте пазарили овог јутра од рибе и какве су цене?"

"Рибље пљескавице и ослић, цена 260 за рибље пљескавице, 350 овај ослић. Скупи се новца."

А они који новац не скупе, на пијацу, кажу, долазе да се друже. Јер чак и када пара нема, овде има осмеха, а код понеког продавца чак и вересије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи