Зрењанинци незадовољни због цена грејања

Зрењанинци који се одлуче да више не користе услуге даљинског грејања неће се ослободити и рачуна "Градске топлане" која одлуком локалног парламента примењује такозвани тарифни систем наплате који у једном делу плаћају чак и бивши корисници. Због ове одлуке грађани су више пута беуспешно протестовали, а неки су пробали да преграде стан како би смањили квадратуру и трошкове за непостојеће грејање.

Педесетдеветогодишња Весна Недељковић из Зрењанина искључила се пре три године са градског Система даљинског грејања, но и даље је у обавези да сваког месеца плаћа такозвани фиксни део који плаћају сви потрошачи, без обзира на потрошњу, па чак и они који су се скроз искључили са мреже. Весна је хтела да исече или зазида једину цев централног грејања која је у вези са системом у згради, као и да преграђивањем смањи квадратуру стана због високих рачуна. За грејање које нема просечно јој се потражује око две и по хиљаде динара месечно. За сада је платила око 80 хиљада, а нови дуг је око 40 хиљада динара.

 

"И откад сам искључена добијам рачуне, а сматрам се оштећеном зато што сам у приземљу и немам проток воде, а сви зидови су спољни", каже Весна Недељковић из Зрењанина. 

"Хтели сте да зазидате цев и одустали сте од тога. Зашто?"

"Да. Зато што ми треба дозвола", одговара Весна.

 У зрењанинској "Градској топлани" кажу да само примењују законом прописан начин наплате.

"Случај госпође Весне Недељковић нам је познат. Госпођа је до пре неколико година била корисник наших услуга, у међувремену се искључила, искључила се у периоду када је почела примена тарифног система и наравно према Одлуци о условима и начину снабдевања топлотном енергијом града Зрењанина она је према члану 38. у обавези да плаћа фиксни део трошка, јер је то дакле тако одлуком установљено", објашњава Меланија Лојпур, из ЈП "Градска топлана" из Зрењанина.

Проблеми са грејањем у Зрењанину почели су када је топлана са обрачуна потрошње енергије по квадрату стамбене површине прешла на плаћање по утрошку енергије, а овај начин наплате још увек изазива негативне реакције грађана. До сада се са мреже даљинског грејања искључило више од три стотине корисника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се