У Врању сећање на НАТО бомбардовање

У Врању је данас у свим основним и средњим школама одржан јавни час, отворена је изложба "Врање памти НАТО злочине 1999-2019", приређен је пријем за борце са караула Кошаре и Горожуп, и припаднике полиције рањене током НАТО агресије.

Далибор Трајковић из Врања, са навршеном двадесет једном годином, био је на редовном одслужењу војног рока 1999. године, припадник 53. граничног батаљона на Косову и Метохији. Рањен је претпоследњег дана бомбардовања.

„Најтеже за сваког је шта се дешава кући, како је породица јер тад није било комуникације, а цела земља је била бомбардована у то време”, сећа се Далибор Трајковић.

„Најтеже ми је било у животу после повлачења са Косова”, каже Драгослав Димчевски, потпуковник у пензији, „када смо били заборављени, сви који смо учествовали, да ли је било на Кошарама, Генерал Павле Илића, Ђеравици...” 

Желе да сачувају сећање на пале борце и жртве које су поднели они који су учествовали у рату. У Врању је трећи пут приређен пријем за борце са караула Кошаре и Горожуп, и полицајце који су рањени током НАТО бомбардовања.

„Потпуно вас разумем и саосећам са вама, и сам сам био учесник ратних дешавања, са том разликом што сте ви били укључени у најтеже борбе које су се тада водиле”, каже Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања.

„Дневници ваших судбина исписали су нова поглавља. Под ваздушним ударом НАТО снага и непрекидном ватром терориста прошли сте кроз пакао, пакао за који нема речи како би се описала сва страхота рата, војних упоришта на караулама, и дубини територије Косова и Метохије”, наводи др Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

И изложбом „Врање памти НАТО злочине 1999-2019” обележава се 20 година од почетка НАТО агресије.

На више од стотину слика приказана су разарања и последице убојитих дејстава авионских бомби на војне и цивилне циљеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво