Водотокови се морају сачувати и заштити

Дан вода у Србији се ове године, обележава се под слоганом "Вода за све", да би се скренула пажња на чињеницу да свега 57% водовода задовољава микробиолошку и физичко хемисјку исправност.Удружења грађана упозоравају да водни ресурси морају да остану јавна добра.

На светски дан вода, испред градске Скупштине Пирота, протест против изградње МХЦ на Старој планини. Окупљени грађани, поручили су да се водом не сме трговати.

„Реке неће моћи узети нико. Цевке, никако, крај! О овоме данас мора да се донесе одлука: да или не”, каже Томислав Панчић из МЗ Темска.

„Нико нема права да са приватним лицима, приватним инвеститорима склапа било какве уговоре, а да о томе не обавештава своје грађане”, наводи Александар Јовановић.

У локалној самоуправи Пирота сматрају да нису адреса за спречавање изградње мини-хидроцентрала.

„Јуче сам послао и званично писмо господину Тривану, да ако је он против изградње МХЦ на заштићеном природном подручју, то преточи у законско решење и скине на неки начин беду са нашег врата. Ми нити дајемо услове, нити дајемо дозволе, а људи протествују против нас. Ми само поштујемо закон”, наводи Владан Васић, градоначелник Пирота.

Општина Параћин је донела одлуку, на основу грађанске иницијативе, да је против изградње МХЦ.

„Неопходно је да се преиспитају услови под којима се дозвољава изградња тих хидроелектрана у Србији. Дакле, пре свега, од стране Србија воде и Завода за заштиту природе и да онда на основу тога, локалне самоуправе или добију шира овлашћења или да се заиста види да ли је изградња тих хидроелектрана неопходна”, каже Саша Пауновић, председник Oпштине Параћин.

Природни извори су још увек главни снабдевачи водосистема. Према званичним подацима, најбољу воду пију становници јужне и источне Србије, а најгору Војводине.

„Прокупчани пију изузетно квалитетну воду. Што се тиче количине воде, језеро Бресница је сада на коти прелива. Вршимо испуштање језера под надзором Србијавода”, наводи Радмила Перић, директорка ЈКП Хамеум, Прокупље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара