Кикинда: Боља комуникација са наглувима и слабовидима

У кикиндском Услужном центру постављен је систем за лакшу комуникацију са особама оштећеног слуха и вида и информатор на Брајевом писму. На располагању им је и преводилац за знаковни језик.

Статистика у свету и код нас показује да тридесет одсто становништва има оштећен слух и потребу за употребом слушног апарата. Али, то није увек довољно.

"Прво, постављен је индукциони систем .То је систем који има антену и омогућава особама које имају слушни апарат да директно примају информацију у ту слушалицу, јер наглуве особе у условима буке не могу да чују информацију, него имају шум. Тако им ово помагало омогућава да директно комуницирају са запосленима", објашњава Снежана Благојевић, Удружење грађана "Алтеа" Београд.

"Што се тиче глувих особа њима ово не може помоћи. У том случају имамо, наравно, преводиоца на знаковни језик који помаже", додаје Гордана Марковић Јанков, Међуопштинско удружење глувих и наглувих Кикинда.

У Услужном центру инсталиран је Информатор на Брајевом писму за слепа лица, који поседује контакте и разне информације везане за рад градских институција.

"Сада ћемо моћи да укључимо наше чланове, који су овладали Брајевом азбуком, да буду корисни чланови наше организације. Они сада могу користити тај водич, да се брже сналазе и успостављају контакте", каже Милован Гуцул, Организација слепих "Северни Банат" Кикинда.

Индукциони систем за амплификацију говора се може применити у разним објектима, како на шалтерима јавних институција, тако и у салама за предавања, рецепцијама, банкама, позоришту, а начин коришћења је веома једноставан. Апарат кошта око 600 евра и до сада се користи у више од 60 градова у Србији.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво