Ивањички кромпир - реткост на чачанској пијаци

У трговинама и на пијацама, поврће је овог месеца било за трећину скупље него у марту прошле године, а ивањички кромпир постао је редак и скуп производ чак и на чачанској пијаци.

На чачанској пијаци разноврсна понуда поврћа од локалних произвођача. Млада зелена салата, лук и ротквице продају се по прошлогодишњим ценама. То се поврће највише и купује.

Скупљи је прошлогодишњи лук који се продаје по сто динара за килограм и кромпир - од 50 до 70 динара. Увозно поврће је доста скупље а најскупље су паприке - 350 динара.

Неповољне временске прилике у јуну и јулу прошле године умањиле су род поврћа у селима око Западне Мораве. Род кромпира у домаћинству Гордане Цветковић у Заблаћу био је знатно слабији од очекиваног.

Кишно лето утицало је на род, а касније и на раст цена појединог поврћа, истиче Снежана Марковић Ђуровић из Центра за развој села:

„Биле су велике кише, потом сунце, многи пољопривредни произвођачи нису могли да заштите своје усеве и нису их адекватно заштитили, па је дошло до смањења приноса и квалитета воћа и поврћа.”

На цене утичу и промењене навике купаца, тврди Зоран Николић, заштитник потрошача из Крагујевца: 

„Ми смо у неком периоду јели зимницу, киселе краставце, купус, туршију, а не свеже поврће. Самим тим и трговци апсолутно разумеју потребе тржишта и сходно томе формирају цене - то је прост закон понуде и потражње.”

Највеће промене последњих година забележене су у производњи кромпира, па је Србија од извозника постала значајан увозник и то из Немачке, Белгије, Холандије. Зато је овај ивањички кромпир на чачанској пијаци редак и скуп производ.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара