Сетва на вересију

Пољопривредници се увелико припремају и чекају лепо време да почну сетву ратарских култура. Цена семена неких компанија знатно је нижа него 2018, због чега је сетва ове године јефтинија за око десет процената, сматрају стручњаци. Ипак, већина ратара трошкове сетве плати тек након доспевања усева.

Већина шабачких пољопривредника припремила је земљиште за пролећну сетву.

Предраг Прица из Јевремовца, овог пролећа посејаће три хектара кукуруза и сунцокрета.

„Можда сутра, прекосутра. Семе јесам обезбедио, једино што нисам нафту”, каже Предраг.

Пољопривредници се углавном одлучују за сетву хибрида страних компанија. Семе кукуруза је јефтиније него лане.

„Цене семенске робе појединих кућа су знатно јефтиније, у односу на прошлу годину. Цене заштитних средстава остале су исте, нису се мењале. И цене минералних ђубрива су нешто више у односу на прошлу годину”, објашњава Драгана Петровић, запослена у пољопривредној апотеци.

Због суше у летњим месецима, повећавајују се површине под сунцокретом, који добро подноси високе температуре.

Савет пољопривредницима је да не журе са сетвом и пажљиво бирају сорте кукуруза.

„Треба имати из различитих група семана. Дакле, са краћом вегетацијом, и са средњом, и са дужом, да би се ове турбулентне године, које су иза нас су показале да људи морају да имају стабилну структру”, напомиње Дарко Симић из Пољопривредне саветодавне стручне службе Шабац.

У земљишту је довољно влаге, а у џеповима мало новца. Због тога се и ове године ратари углавном задужују за репроматеријал, који плаћају након скидања усева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво