Локалне самоуправе припремају пројекте

Министарство државне управе упутило је локалним самоуправама јавни позив за пријаву пројеката који ће се из буџетског фонда финансирати са близу 490 милиона динара. Рок за пријаву је 1. април, а први пут је 49 милиона планирано за финансирање пројеката којима ће се смањити ризици од елементарних непогода. Истраживали смо да ли су локалне самоуправе припремиле пројекте са којима ће конкурисати.

Постављањем прве метео станице и сензора за праћење хидролошких параметара , Крушевац је крајем прошле године започео изградњу система за рано упозоравање на 18 локација. Средства за реализацију пројекта вредног 3 милиона динара потражиће у буџетском фонду за локалне самоуправе.

"Са овим системом или са скупом ових станица које би јављале промену водостаја и промену свих других мета услова које се ту налазе, а имале и интегрисан видео сигнал са лица места, имали би могућност да правовремено узбуните прво људе који се налазе низводно на том бујичном водотоку, а онда да имате и могућност да знате колика ће количина воде да вам уђе у наредни, већи водоток, и према томе предвидите шта ће да вам се дешава низводно", каже Душан Тододровић, начелник Одељења за ванредне ситуације града Крушевца.

Крушевац ће конкурисати и за пројекат процене ризика за објекте јавне намене као и за реконструкцију хале спортова, а шансу по јавном позиву потражиће и Краљево, Зрењанин и Чачак у којем се приводе крају реконструкција скупштинске сале. Радови вредни 12 милиона динара финансирани су прошле године из Буџетског фонда за локалне самоуправе.

"Локалне самоуправе су ограничене својим буџетима и морају да користе овакве шансе у оном износу,и са оним могућностима и капацитетима којима оне располажу. И ми ћемо се сигурно потрудити да конкуришемо, а да ли ћемо и добити средства то ће већ зависити од њихове комисије и од јачине и могућности нашег пројекта", наводи Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка, а градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић најављује:

"Зрењанин ће сигурно конкурисати бар са два пројекта. Један ће бити око ванредних ситуација и заштите од поплава, а видећемо да ли ћемо нешто што се тиче, пре свега, предшколског образовања и сређивања неких вртића."

До 1.априла, када се јавни позив локалним самоуправама завршава, за средства по пројекту регулације бујичних потока и река конкурисаће и Општина Бољевац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи