Опседнути плаветнилом: подводни филмови и фотографије у Панчеву

Поводом Међународног дана вода, Клуб подводних активности из Панчева, организовао је у Културном центру 16. међународни фестивал подводног филма и фотографије.

Не тако давно било је много теже направити лепу подводну фотографију, али сад захављујући новим технологијама рониоци уживају у свом послу, јер само у једном зарону могу да направе и до 100 фотографија.

 

Зоран Рубињоне из Београда који је и добитник овогодишњег Гран прија за фотографије које су настале у Црвеном, Јадранском, Средоземном мору и у Индијском океану, већ пола века се бави роњењем:

„Просто човек треба да запази неке ствари које су занимљиве под водом, почев од неких широких кадрова, где ја јако волим плаву боју мора и опседнут сам плаветнилом, до неких макро детаља када уђете у неког јежа или звезду.”

Подводни фотографи истичу да њихов посао није опасан, али да морају бити веома покретни, опрезни и веома сналажљиви да би овековечили прави тренутак.

„Светлост је доле другачија”, каже Славко Макара, председник клуба Подводних активности Панчево, „преламање је специфично и направити једну овакву фотографију је изузетно тешко и, само да напоменем, просечан филм о подводном свету је неупоредиво скупљи од најскупљег филма који добије Оскара.”

Међународни фестивал ће трајати до 26. марта и посетици ће моћи да виде у фоајеу Културног центра бројне фотографије подводног света домаћих рониоца, а у изабинском простору и филмове о подводном животу аутора из десет земаља. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи