Јошаничка бања: О безбедности деце на интернету

Да ли смо најмлађе довољно заштитили од негативних утицаја интернета? И да ли су деца из градова у информатичкој предности у односу на вршњаке из руралних средина? У Основној школи у Јошаничкој бањи одржано је предавање о безбедности на интернету.

У сваком тренутку на интернету вреба више од 750.000 веб-предатора. Рањиве су све категорије деце показује статистика, јер разлике у информатичкој писмености деце из различитих средина, готово да нема.

 

Изједначени су потпуно, каже Емина Бековић из Националног контакт центра:

„На друштваним мрежама су и деца са села и деца из града. Знају све, како бих рекла, форе и фазоне, тако да ту нема никакве разлике.”

Безбедност на мрежи је приоритет, коју је, нажалост, најтеже постићи. Када проблем настане и постане алармантан, родитељи последњи сазнају.

Емина Бековић додаје: „Родитељи из града и родитељи са села су на истом нивоу свести када је у питању незнање о опасностима и ризицима које носе нове технологије.”

Јошаничка бања је мала варошица па се родитељи често воде крилатицом: Неће се то догодити мени. Након предавања, већина родитеља каже да ће озбиљније приступити проблему:

„Дете ми је мало али, шта га све вреба у свему томе... Не знам. Баш сам под утиском.”

Проводи више времена у природи него у кући, каже један од родитеља: „Трудим се да што мање користи интернет.”

Слично предавање је одржано и ученицима. Доста података о претњама са интернета су добили и на часовима.

„Како да препознају опасност и како да је спрече. Како да реагују ако случајно до опасности дође. Сматрам да је од велике важности и едукација родитеља. Јер они су чак и мање упознати од деце, шта се дешава на интернету. Мислим да треба да им се пробуди мало свест”, каже Тамара Чоловић, професорка информатике.

Саветовања „Паметно и безбедно” одржава Национални контакт центар, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Центар је увек доступан на броју 19833.

 


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи