Обновљено психијатријско одељење

Поводом дана Опште болнице „Свети Лука" у Смедереву, у тој установи је отворено реновирано Одељење психијатрије. Средства је обезбедила Европска унија, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније.

Најстарији зидани објекат у кругу болнице је зграда психијатрије из 1921. године. Била је у лошем стању и са само 12 кревета. Реконструкције је трајала четири месеца, а донела је много побољшања, пре свега у броју кревета којих је сада 24, а реновирано одељење имаће и дневну болницу за петнаесторо пацијената.

 

„Дибили смо опрему, ултразвучни апарат, ЕГ, ЕМГ, вредност реконструкције је око 300.000 евра и објекат ће практично ових дана да прими прве пацијенте”, каже прим. др Ненад Ђорђевић, в. д. директора Опште болнице „Свети Лука”, Смедерево

У самом пројекту прекограничне сарадње Србије и Румуније, поред смедеревске болнице учествовали су и Специјална неуропсихијатријске болница из Вршца као и Универзитет за медицину и фармацију „Виктор Бабеш” из Темишвара. Вредност пројекта за сва три партнера је 1.630.000 евра.

„Из средстава овог пројекта набављен је нов 64-слајсни скенер”, каже др Татјана Воскресенски, директорка Специјалне неуропсихијатријске болнице у Вршцу. „Др Ђорђевић је рекао да смо из ових средстава набавили и медицинску опрему и за нашу установу и за Општу болницу Смедерево.” 

Након реконструкције одељења психијатрије требало би да уследи и реконструкција читаве установе, за коју су већ опредељена средства, али оно што је приоритет је стручан кадар.

„Оно о чему Министарство здравља води рачуна је обнављање кадра, задржавање кадра овде у региону и иначе у Србији. У оквиру онога што смо схватили да здравство мора да остане, опстане и да се они који раде у здравству на све начине задрже”, каже проф. др Радисав Шћепановић, државни секретар у Министарству здравља.

Иначе, током трајања пројекта прекограничне сарадње између две земље одржано је дванаест округлих столова са стручњацима који су разменили искуства. Њихова запажања ће бити објављена у монографији о овом успешном пројекту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво