Пропада Пинова вила у Зрењанину

Један од симбола Зрењанина је и необично здање познато као Пинова вила, палата у близини центра града која последњих година убрзано пропада. Док се судски не одреди власништво над вилом, овај споменик културе може нестати.

Академски сликар Растко Стефановић један је десетак уметника својевремено укључених у пројекат који је старим и напуштеним здањима Зрењанина давао нове намене. Једно од тих здања је и Пинова вила, некада репрезентативна, а данас напуштена оронула зграда која убрзано пропада. Уметници су је зато назвали "Музејем деструкције".

"Радили смо низ изложби, разне перформанце, разне акције, окупљања и иницијативе. Да, И ликовних колонија чак, док је било безбедно ући у зграду. Филмови, спотови, мислим стварно ова вила која је раније иначе била само неког визуелног идентитета града постала то и на његовој културној мапи", каже Растко Стефановић, академски сликар из Зрењанина.

Зграда је стара 125 година и била је дом Леона Штегервалда. Грађена је у стилу романтизма по пројектима пештанског архитекте Ласла Ђулаша. Занимљиво данас је свима позната као Пинова вила, мада је геометер Паја Пин био њен тек шести власник. Иако је означена као културно добро највишег заначаја сваки гардјевински захват на Пиновој вили је тренутно немогућ, јер је здање предмет реституције.

"Уколико би ово здање пропало то би била непроцењива штета. Непроцењива штета за градитељску баштину нашега града, јер је она потпуно уникатна и у свом аритектонском изразу. Медјутим, што је најинтересантније то би била велика штета за много шире подручје", наводи Весна Каравида, историчарка уметности.

У Заводу за заштиту споменика културе у Зрењанину кажу да би будући власник морао Пионову вилу вратити у првобитно здање по оригиналним архитектонским плановима, док пројекат рестаурације сада већ изнова мора да се пише, јер је зграда додатно пропала.

"Стање драстично се променило. У том тренутку када смо ми радили пројекат зграда је конструкционо била стабилна и у релативно добром стању, како ми то кажемо, а тренутно је зграда у изузетно лошем стању и пре свега је потребно урадити сада и статичку експертизу", каже Драгана Шијак, архитекта - конзерватор.

Грађена као романтично-бајковита палата зрењанинска Пинова вила сада изгледа као дворац из хорор филмова, а чак је и то немогуће снимити зато што је до одлуке суда свима збрањен приступ.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво