Лесковац: Креативне радионице за оболеле од мултипле склерозе

Чланови Удружења оболелих од мултипле склерозе у Лесковцу кажу да им, уз психо-социјалне радионице, много значи и креативни рад: благотворно делује у лечењу болести, а добро им дође и сваки зарађени динар на базарима.

На лицима осмех, а у рукама маказе, четкице, оловке, салвете. Стрпљиво и надахнуто декупаж техником стварају права уметничка дела. Оболелима од мултипле склерозе у Лесковцу креативне радионице су и терапија и ужитак.

"Мени је то нека врста хобија и стварно то волим да радима. И због моторике пошто имамо неки од нас имају проблема и са рукама", каже Јована Цветковић, саобраћајни инжењер.

Ово им је као други дом, где проналазе мир, сигурност, разумевање, подршку, инспирацију за стварање. Јелена је свакодневно у Удружењу. Са мултиплом склерозом суочила се пре 8 година.

"То је била 21 година мог живота.Тада мије постављена дијагноза. Завршила сам факултет успешно, само што ето и данас сам без посла али се надам да ће некад бити и то" каже Јелена Полић, незапослена учитељица.

На столу и полицама осликани разни употребни предмети, украси, магнети, накит. Креативни рад јача им вољу, самопоуздање, постали су видљивији, стекли су многе пријатеље.

"Од хуманитарних продаја тих производа ми смо себи омогућили стварање мини теретане, значи куповали смо справе", наводи Мила Милошевски, секретар Удружења МС Јабланички округ.

У Јабланичком округу има око 400 оболелих од мултипле склерозе. До посла тешко долазе. Шансу виде у јавним радовима.

"Очекујемо да се још неколико наших чланица,чланова запосли на основу тог конкурса односно пројекта", наводи Предраг Јовановић, председник Удружења МС Јабланички округ.

У години када Удружење обележева 10 година постојања надају се да ће осим организовања шаховскг турнира и учешћа на међународној ликовној колонији уз помоћ надлежних успети и да реновирају свој простор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво