Обновљен Дом културе у Дојкинцима

Група студената и професора са Архитектонског факултета у Београду, уз подршку мештана, организације "Одбранимо Стару планину" и донатора, успела је да за неколико дана уреди ентеријер Дома културе у старопланинском селу Дојкинци. Зидови су украшени тематским панелима, а под шарама пиротског ћилима.

Уместо руинираног и запуштеног простора Дома културе који је служио као магацин, мештани Дојкинаца добили су својеврсну уметничку галерију. Инспирације, кажу студенти, није мањкало, иако и они и професори до скоро нису ни знали где се налази ово село, нити Стара планина.

"Кроз ова истраживања која смо радили у више група сада смо сазнали која је у ствари комплексност пиротског ћилима", каже Миљана Дринчић, студенткиња Архитектонског факултета у Београду, а њена колегиница Ивона Петров додаје:

"То је другачији начин студентских пројеката који остаје на папиру, неки пројекти који не остају у фиоци касније. Овај ће заиста да заживи и људи ће да га користе, то је најзанимљивије, заправо."

"Може да буде и позив и инспирација другим месним заједницама широм Србије да се самоиницијативно организују,покрену сличне пројекте, јер се може када се ради заједно", каже др Данијела Миловановић Родић, професорка Архитектонског факултета у Београду.

Мештани Дојкинаца су најпре уз помоћ локалне самоуправе уредили спољашњи део зграде и санирали кров, а овакав уметнички и функционални простор може да се искористи на много начина.

"Некако смо ипак одлучили да прво кренемо од културе. Култура је она која ће, надам се, да подигне ниво наше свести,и да ћемо касније то да узмемо и употребимо за различите манифестације", објашњава Ивица Вељковић, председник МЗ Дојкинци.

"Осим што смо сада уредили Дом културе, имамо и цркву из 13. века која је исто јако интересантна за посетиоце, планинарски дом и природу", наводи Голуб Ћирковић.

Нови изглед Дома културе Дојкинчанима даје наду да ће њихово село оживети и да ће се људи враћати коренима а туристи живописној природи Старе планине.

број коментара 0 Пошаљи коментар