Шабац: Бесплатни прегледи слуха

У сарадњи са Министарством здравља, у Општој болници у Шапцу у току су превентивни прегледи слуха. За бесплатан преглед могу да се пријаве сви грађани, без обзира на то да ли имају здравствену књижицу или не.

Шапчанин Сима Кесић имао је проблем са слухом пре две године, али се после завршеног лечења није јављао на контролу. Зато му, каже, акција болнице и министарства много значи, јер је преглед уха, грла и носа, као и мерење слуха обавио без чекања.

"Улази се како ко долази, без велике гужве, једна добра предност за све градјане, Требало би што масовније да дођу кад се оваква прилика пружа", каже Сима Кесић, из Шапца.

"Најбитније ми је што не морам да чекам предуго на преглед, на контролу слуха, на све то и волела бих да чешће има оваквих акција у свакој области здравства", наводи Роса Бугарски, из Мајура код Шапца.

Лекари поручују да је говор најважнија комуникацијска функција и да он зависи од слуха, због чега превентивне прегледе раде бебама још у породилишту, али да одрасли мало брину о превенцији.

"Код одраслих особа утицај на слух имају инфекције, треума, године, професионална оштећења. Зато је битно спроводити превентивне мере да би се све то отклонило на време, да би се предузела рана рехабилитација, да би се осигурале радне способности и бољи социјални контакт", објашњава др Милушка Алајбеговић, начелница ОРЛ Опште болнице у Шапцу.

Према речима надлежнх, у досадашњим акцијама, промене и тегобе откривене су код три процента прегледаних пацијената, због чега ће прегледе организовати и у другим областима.

"То су дијабетес, кардиоваскуларне болести и депресија", најавио је др Слободан Поповић, директор Опште болнице Шабац. "Напоменуо бих још једну битну ствар да свест грађанства мора да се промени и да људи више мисле о свом здрављу." 

У шабачкој болници превентивни прегледи слуха трајаће до краја месеца. Заказују се телефоном, а организују уторком, четвртком и суботом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво