Универзитет у Крагујевцу упутио препоруку факултетима да будућим мамама укину трошкове студирања

Студенткиње које чекају бебу, осим замрзавања године, немају друге повластице током школовања. Иако је иницијатива постојала и раније, Универзитет у Крагујевцу је први у Србији, упутио је препоруку својим факултетима да се будућим мамама укину трошкови студирања и смање обавезе на факултетима.

Косту је добила на петој години студија. Очекује и друго дете. Технички факултет у Чачку Ивану је ослободио плаћања половине школарине за мастер судије, која износи 85.000 динара.

"Мотивација за завршетак школовања, рад на смањењу високе стопе абортуса и беле куге, као и усађена жеља да навике мајке које која студира и учи буду навике сваког детета", каже Ивана Јовановић из Чачка.

Иницијативу да Универзитет у Крагујевцу омогући повластице студенткињама које су трудне или одгајају децу до годину дана, покренула је њена суграђанка.

"Од колегница, које су у међувремену добиле децу и остале трудне, многе су имале јако тежак период да ускладе све обавезе, које су имале и студије су углавном биле те које су патиле", наводи Сандра Миљаковић, студент проректор Универзитета у Крагујевцу.

Да мајчинство и диплома могу лакше заједно, потврдио је и Сенат Универзитета у Крагујевцу усвајањем предлога.

"Мислим да им је само један мали корак и олакшица да се просто усуде да то ураде и да, наравно, сви помогнемо да оне на крају заврше факултете и пронадју посао у својој струци", објашњава проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

"Ми ћемо ослободити на Савету званично све студенткиње које су у овом статусу од школарине, ослободићемо их похађања наставе и вежби, наравно, ићи ћемо на неки скраћени термин онлајн предавања", каже проф. др Петар Веселиновић, декан Економског факултета у Крагујевцу.

Већина од око двадесет хиљада студената су жене. Та мера ће им помоћи да заврше школовање и оснују породице.

У студентској поликлиници у Крагујевцу, трудноћу води 75 будућиих мама. Сва родитељства су планирана.

Крагујевчани су направили први корак. Жеља им је да им се на путу за повећању наталитета придруже и остали факултети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво