Богатић: Награде за прераду воћа на традиционалан начин

Пре 5 година Зоран Гачић из Богатића, напустио је фирму у којој је радио и са мајком и супругом у свом домаћинству почео је да прерађује воће. Њихова породица, једна је од ретких у Мачви, која је заокружила процес производње - од сировинске базе до финалног производа.

У воћњаку увек има посла. После орезивања, следи прихрана. На 60 ари Гачићи су засадили више од 100 сорти воћа.

 

"Имали смо базу, покојни деда је још био калемар, зачетник тог воћњака ту, ми смо то сад последњих десетак година обновили, неке нове сорте и кренули смо у прераду, јер смо видели да не можемо да утичемо на цену сировине", каже Зоран Гачић, пољопривредник. И додаје: "Тренутно располажемо са 78 различитих врста производа, од воћа имамо неке старе сорте које су заборављене, наше аутохтоне које захтевају мање прскања, које су далеко отпорније далеко укусније него оно што се нуди на тржишу".

Од малина и купина, црне рибизле, крушке пљускаче, јабуке сенабије, трочлана породица прави сирупе, слатко и џемове. Уместо да га продају на пијаци, воће стављају у флаше и тегле.

Данијела Гачић каже да им је циљ био да заокруже причу: "Да сво то воће и поврће прерадимо, до финалног производа јер тако нам је исплативије. Све производе радимо на традиционалан начин, без конзерванса, адитива, све по рецептурама наших бака".

Прошле године Гачићи су прерадили око 50 тона воћа и на сајмовима у нашој и земљама и региону освојили 7 шампионских титула.

"Леп је посао, уносан али и тежак, наравно, уз помоћ деце све то некако стижемо, на стари начин што су баке радиле, мајке наше, тако радимо и сад, без додатка, конзерванаса", каже пољопривредница Милосава Гачић.

Гачићи желе да уз помоћ државе прошире капацитете. Производњу и прераду воћа, до сада су финансирали сами.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво