Фабрички зид, некада симбол данас руина Лесковца

Некадшња текстилна фабрика "Коста Стаменковић" у центру Лесковца за 10-ак година колико је у стечају постала је руина. Велику опасност по пролазнике представља зид фабрике који се свакодневно урушава.

Од 2010. је у стечају. Симбол златног доба Лесковца претворен је у руину. Са фабричког зида отпадају малтер, цигле, олуци, стакло. Питање је дана када ће се срушити и овај кров. Грађани који живе преко пута фабрике страхују.

 

"Да се сруши ово да удари у бандеру то може да дође до свачега, да нам страдају апарати електрични", каже Воја Јовић, из Лесковца.

Милош Глигорић, из Лесковца додаје: "Жена са малим дететом са колицима је пролазила и у том тренутку само што су прошли једно 10 цигли је пало".

Близу фабрике је и Техничка школа. Овуда свакодневно прође више од 1000 ђака. Велики ризик за пешаке, али и возаче и бициклисте.

Лесковчанин Миодраг Николић упозорава: "Никако том страном. Био сам сведок кад је пао олук и од тада више не".

У Грађевинској инспекцији кажу да су стечајном управнику у Лесковцу и надлежној Агенцији у Београду доставили решење о забрани коришћења објекта и наложили санацију зида који угрожава безбедност грађана.

"Ако у догледно време не изврше санације поменуте кровне конструкције и зида инспектор ће предузети друге законом прописане мере. То су принудно извршење преко трећег лица", каже Саша Пешић, шеф Одељења за инспекцијске послове.

Од центра је дели неколико стотина метара. С једне стране Ветерница, с друге транзитни пут. Уместо да блиста једна од најбољих локација у Лесковцу годинама је ругло.

У телефонским порукама начелник градске управе Милош Цветановић нам је рекао да град до сада није разматрао могућност куповине као што је то урађено са "Југекспресом" и "Синтетиком" јер није било заинтересованих инвеститора. Међутим, годинама се причало да ће овде бити изграђен филмски град за снимање филма о златном добу Лесковца.

Заинтересованих купаца ипак има потврдио нам је стечајни управник. Почетком априла биће објављен оглас о продаји. Очигледно да је у овом тренутку припрема документације преча од безбедности грађана. Шта ће коначно бити на овом месту требало би да се зна до лета. Причало се и о великом тржном центру и о пројекту "Лесковац на води."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво