Сајам образовања у Ћуприји

У организацији Регионалног тима за науку, образовање и уметност, у Ћуприји је отворен седми Сајам образовања. Током два сајамска дана представиће се осамдесет средњих школа и факултета, а организован је и бесплатан долазак ђака из Јагодине и Параћина.

Првог дана сајма будућим академцима представило се 40 високошколских установа из Србије. Већина матураната има оквирну слику где би да настави своје школовање,али има и оних који још увек размишљају шта би уписали.

Који су образовни профили, могућности за стипендирање, праксу и запослење, питања су која се најчешће постављају.

„Колико они знања могу добити са тог факултета, да ли је то применљиво, то је неки спектар питања”, каже Александра Марковић са Пољопривредног факултета у Београду.

„Тренутно на бироу рада у Крагујевцу нема незапослених инжењера, то је наша препорука”, наводи Небојша Урошевић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

Овогодишњи слоган сајма је „Буди и ти ИТ”, а информационим технологијама биће посвећене и неке панел дискусије.

„Дешавају се заиста неке технолошке промене,индустрија је заиста велика и тек ће се развијати у будућности тако да мислим да је свест дефинитивно порасла”, каже Нађа Вукићевић.

У локалној самоуправи су свесни значаја образовања, а уз подршку Владе Србије и Министарства раде и на пројекту центра за младе таленте.

„То је нешто што ћемо радити у неком наредном периоду ,то нису лаки кораци,наравно да морамо да радимо заједно”, наводи Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја.

Из Министарства просвете и најава да ће у складу са стратегијом високог образовања наставити са улагањем у научноистраживачке пројекте.

„Определили смо значајна средства како бисмо финансирали и научнике и истраживаче, професоре и сараднике у Србији”, каже професор доктор Марко Миленковић из Министарства просвете.

Током два дана сајма представиће се осамдесет учесника. Очекује се да НОУ фест посети више од пет хиљада ђака из школа у Поморављу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи