"Вез" Александре Гордић

Овогодишња излагачка сезона у ужичкој Градској галерији отворена је изложбом "Вез" сликарке Александре Гордић из Пожеге.

На првој самосталној изложби у Ужицу, Александра Гордић се представила златном чипком на делима, рађеним комбинованом техником; за публику која је зна са ранијих регионалних смотри - заокрет, за академску сликарку, однедавно житељку пожешког села Горобиље, како каже, незнатна промена, таман онолико колико се сви временом мењамо, како због начина живота, тако и средине у којој смо.

„Пошто живим у руралном подручју, ја сам у ствари окружена везом, не само оним везом који је домаћа радиност на коју смо навикли, то је један божански вез чипке, боја, ћилима од ливаде, цвећа, плотова и онда је било природно да тај један, условно речено, женски рукопис, се оствари и у мом неком ликовном рукопису”, каже Александра Гордић, ауторка изложбе.

Златовез као мотив на сликама, одвео ју је ка мотивима из раног хришћанства и Византије на којима тренутно ради, а њена изложба у галерији инспирисала је и ужичке основце на креативност.

„Причали смо о везу, хеклању, плетењу и онда смо требали да цртамо рад, па да преко њега ставимо глину...”, каже Петар Зечевић, ученик Прве основне школе „Краљ Петар Други”.

Све дечје радове, Александра ће објединити у један, који ће дати печат изложби уметнице иза које је више самосталних и колективних изложби, награђиваној и у свету и код нас, а „Вез” се у Галерији може погледати до средине марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво