Повећане субвенције државе за неуматичене краве

Субвенције за неуматичене краве за узгој телади за тов дупло су веће него лане, и износе 20.000 динара по грлу. У млечном говедарству, шабачим сточарима је и даље највећи проблем ниска откупна цена, као и премија по литру млека која није повећана.

Некада је готово свако сеоско домаћинство у Шапцу имало бар по једну краву. У производњи млека опастали су углавном произвођачи који имају више од пет грла. Породица Радовановић из Горње Врањске краве гаји дуже од четири деценије.

„Млеко сам носио четрдесет година, и нисам имао ниједну машину, све сам плаћао земљорадничке послове, и стизало ми, и остаје”, каже Никола Радовановић, „увек сам имао резерву за убудуће.”

Тај посао захтева непрекидан рад да би се постигао неки резултат, каже Дејан Радовановић:

„Када се дође до тог резултата, цена је јако ниска. Откупна цена је непуна 24 динара, плус премија, 30 динара када саберемо све.”

Без субвенција, узгој крава је, кажу сточари, незамислив. Никола Бојић из Мајура, опастанак и проширење производње види у повећању премије, која износи седам динара по литру млека:

„Не тражи сељак много. Довољно је да се повећа за два до три динара премија. Субвенције су мале за краве. Од дана тељења, треба три године да бисмо добили краву, макар још 5 хиљада, довољно је сељаку да подигну.”

Двадесет хиљада динара по грлу добиће сточари који имају најмање две неуматичене краве. Поред тога, могу користи и друге подстицаје, истиче Зоран Бељић, из ПССС Шабац:

„Ту су, пре свега, подстицаји за набавку квалитетног приплодног материјала, односно набавку квалитетних приплодних јуница, у ведности од 50% од вредности инвестиције. Такође ту спадају и подстицаји за спремање сточне хране у говедарству.”

Уз помоћ државе, сточари могу купити и музилице. За уматичене краве, субвенција је остала иста - 25.000 динара по грлу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво