Брже и јефтиније путовање возом

После вишегодишње паузе, поново је успостављен путнички саобраћај на прузи Пожаревац - Зајечар. Њему је претходио ремонт пруге од Пожаревца до Мајданпека.

Путничка линија је после вишегодишњег прекида поново успостављена, па је потребно време да се путници врате старим навикама, јер је путовање возом који повезује неколико градова у три округа, својевремено било веома популарно.

„Мора мало да се то пусти у јавност да воз иде, да је народ обавештен, пошто га годинама није било”, каже Раде Грујић, кондуктер. И то сад док се то све врати на старо мора мало времена да прође.”

Увођењу путничких возова претходила је реконструкција пруге од Пожаревца до Мајданпека. Возови се сада крећу брзинама до 80 километара на час. Путовање од Пожаревца до Кучева траје сат и десет минута. Трајало би и краће да воз не мора да успорава или стаје на пружним прелазима, којих је само у кучевској општини неколико десетина.

„Неке пружне прелазе смо укинули, који су били близу, а остао је оптималан број пружних прелаза”, истиче Душан Тодоровић, помоћник председника Општине Кучево.

Успостављање железничког путничког саобраћаја Кучевљанима много значи.

„Боља је повезаност општине Кучево са Браничевским регионом, такође са Борским, Зајечарским”, наглашава Мица Лукић Раденковић, заменица председника Општине Кучево.

У „Србија возу” кажу да је ово почетак враћања поверења путника у домаћу железницу.

„Увођењем већег броја полазака, значи самим тим и путници ће имати адекватну понуду у путничком саобраћају, почев кроз број полазака а онда кроз квалитет возних средстава који саобраћају на тој прузи, с обзиром на то да се ради о новим дизел-моторним гарнитурама серије 711, набављеним из Русије”, истиче Марко Ђукић из „Србија воза”.

Путнички воз на релацији Пожаревац - Зајечар саобраћа два пута дневно - ујутро и после подне.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво