Трнавчеве слике пред крушевачком публиком

У крушевачком Народном музеју отворена је изложба академског сликара Радована Трнавца, под називом "Јуче, данас, сутра". Ликовну академију завршио је у Београду а 25 година живео је и радио у Америци где је предавао на неколико уметничких факултета и држао мајсторске радионице.

Радован Трнавац је један од наших најпознатијих сликара у свету. Излагао је заједно са Пикасом, Раушенбергом и Ворхолом.

"Када погледате моје слике ви сваку ствар препознајете, али када погледате дубље видите да те ствари нису поредјане онако како стоје. Ја, тако правим неке симболе и покушавам да сликам време садашње", каже Радован Трнавац, академски сликар.

Приредио је преко 50 самосталних а излагао је и на око хиљаду колективних изложби широм света од Канаде до Аустралије.

"Његове фигуре које су у античким позама увек су претрпане разним непотребним стварима што нам покаује да је забринут за будућност" кажу посетиоци изложбе и додају: "Оно што се свакако на његовим сликама види је утицај ренесансе и утицај надреализма и фигурације коју он прилагодјава свом сензибилитету".

Пре одласка у Њујорк, крајем седамдесетих година прошлог века Радован Трнавац радио је у Телевизији Београд. Аутор је 26 документарних филмова о југословенским сликарима.

"Самим тим, да смо три године преговарали да ова изложба, условно речено да ова изложба додје у Крушевац, даје на самом значају да се ради о једном великом уметнику" наглашава Горан Васић, директор Народног музеја у Крушевцу.

За три дана, од отварања изложбе до данас, слике Радована Трнавца видело је у Народном музеју око хиљаду крушевљана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи