Жива библиотека против негативних стереотипа

У Народној библиотеци „Вук Караџић” у Крагујевцу, омладина ЈАЗАС-а, организовала је другу „Живу библиотеку” којом се промовишу људска права и равноправност. Књиге у тој библиотеци су људи из друштвених група о којима постоје негативни стереотипи.

Под слоганом „Не цени књигу по корицама” на списку за изнајмљивање нашло се неколико књига са којима су се „читаоци”, углавном млади људи, дружили без предрасуда.

Београђанка Ђурђа, професорка албанског језика и књижевности, а у библиотеци ЛГБТ књига, и Ђурица Станков, кувар из Београда, припадник ЛГБТ популације који већ петнаест година има ХИВ, овде су широм отворили корице.

„Нико није свесно од свих људи одлучивао какав ће му бити живот, какве ће бити сексуалне оријентације”, истиче Ђурђа Живковић. „То је, напросто, тако, иначе сви би желели да буду као већина.”

У директном разговору предрасуде се доводе у питање, сматра Ђурица Станков:

„Сада људи у разговору са нама могу да виде да смо ми подједнако вредни грађани овог друштва и да заслужујемо сваки вид равноправности и поштовања, као сви грађани.”

У живој библиотеци, „књиге” су људи који су често мета дискриминације у друштву. Читаоци их „позајмљују” на пола сата, постављају питања и разговарају са својом књигом.

„Ове године смо одлучили да организујемо две живе библиотеке”, истиче Лазар Ђоковић, из крагујевачког ЈАЗАС-а. „Ово је једна од активности имаћемо на крају месеца још једну која ће бити у некој од средњих школа.”

Пројекат „Толераницијом до правилног избора” реализује Омладина ЈАЗАС-а Крагујевац уз подршку Удружења „Сунце”, Ресурс центра за Шумадијски и Поморавски округ у оквиру програма „Млади су закон”, а финансира га Министарство омладине и спорта Републике Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво