Власотиначко прихватилиште за псе донело титулу Општини

На првом националном такмичењу за избор најбоље праксе у раду локалне управе, прво место у категорији "Одговорност и владавина права" припало је општини Власотинце. Ту титулу донело им је прихватилиште за напуштене животиње које је отворено прошле године.

Отворио је врата прихватилишта у јуну прошле године и себи обезбедио посебно место. Миљеник одавде неће никуд, упркос јасној процедури да се напуштени пси после третмана враћају на улицу уколико нису агресивни.

„Од момента пријема, чишћења од паразита, чиповања, кастрације, стерилизације, вакцинације, ревакцинације, то је неки период од две и по до три недеље и они се након тога, осим у случају да нема агресивности, враћају на оне позиције на оно место одакле су и прикупљени”, објашњава Светислав Петровић, директор ЈКП Комуналац.

Сва пажња и љубав сада су усмерени ка Драгани, коју су нашли у Орашју. Умиљата је и весела, али због поломљене кичме без помагала више неће моћи да се креће. Надају се да ће јој ускоро пронаћи дом.

Према речима Томице Шушулића, шефа прихватилишта, до сада су удомили 35 животиња, што је и њиховкрајњи циљ.

И то је само још једна потврда хуманог приступа напуштеним псима у власотиначком прихватилишту. Пројекат вредан 18 милиона динара реализован је преко ЕУ Прогреса, заједно са општином Бојник чиме су показали ширу друштвену одговорност.

„Ми смо на основу разговора са њима дошли до закључка да треба да ступимо заједнички да удружимо ресурсе, како бисмо решавали овај проблем”, истиче Маринко Ђорђевић, сарадник за пројекте у Општини Власотинце.

Решавању проблема напуштених паса у Власотинцу приступли су систематски, свесни да су пси луталице сигурносни, али и здравствени, социјални и еколошки ризик.

Одговорност и владавину права препознало је и наградило надлежно министарство, али челници општине ослушкују глас грађана. Следећи корак направиће сами, каже Зоран Тодоровић, председник Општине Власотинце:

„Одлучили смо да купимо још једну парцелу, суседну парцелу уз прихватилиште и да проширимо капацитете, да направимо неки мини азил како бисмо напуштене псе склонили са улице, а хумано поступали са њима.”

Кроз прихватилиште је за девет месеци прошло двеста паса луталица. Отварањем азила смањиће се и издвајање из општинског буџета на име одштете за уједе која је прошле године износила четири милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво