Првоје у Банат доноси и бебе и пролеће

Тараш je пре четири године проглашен је за европско село рода. У том банатском селу гнезди се четрдесет белих рода, а једној - која већ седам година стиже прва у село - мештани су дали име Првоје.

Слетање прве роде Банаћани повезују и са крајем дуге, хладне зиме и долазак пролећа и, пре свега, берићетне године. Али, али роде у Тараш доносе још нешто.

„Добили смо две дивне девојчице, две принцезе”, истиче Александра Маровац Цуцић, председница Удружења „Тарашке роде”. „Једна има две године за месец дана, а мала принцеза четири месеца. Ето, имали смо ту срећу да нам роде донесу бебе као и многима у овом селу.”

Прошле године, Првоје је каснио пет дана. Шта их привлачи у ово банатско село, објашњава Радивоје Толмач:

„Тараш су, по мом мишљењу, изабрале вероватно зато што им одговара поднебље - ту је Тиса, ту су баре, канали, и животињски свет је тај који омогућава њихово станиште. А добре комшије добре воде рачуна да роде остану код нас јер су оне корисне птице.”

„То нам је најдражи комшија”, наглашава Ранка Јованов. „Први стигне у Тараш, а ове године је стигао седам дана раније  него прошле. Он нама значи велику срећу, значи нам долазак пролећа и рађање деце.

А да роде уистину доносе и децу „потврђује” податак да је у овом малом банатском селу прошле године рођено двадесет беба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво